Dział Żywienia
W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym imienia błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki we Włocławku pracuje dwóch dietetyków zajmujących się żywieniem klinicznym oraz edukacją żywieniową.
Żywienie kliniczne obejmuje przede wszystkim Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, we współpracy z lekarzami, pielęgniarkami oraz apteką szpitalną dietetycy wspomagają leczenie poprzez odpowiedni dobór żywności specjalnego przeznaczenia medycznego do żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego. Wdrożenie żywienia klinicznego dotyczy przede wszystkim pacjentów niedożywionych, wyniszczonych chorobą, a także przed planowaną operacją, bądź po przebytej operacji.
Edukacje żywieniowe odbywają się m.in. na Oddziale Rehabilitacji Kardiologicznej, gdzie poprzez wywiad żywieniowy, omawiane są odpowiednie zalecenia, propozycje wdrożenia zmian nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Kolejne edukacje na danym oddziale dobierane są według potrzeb pacjentów dotyczą odpowiedniego żywienia w chorobach sercowo-naczyniowych.
Dietetycy na zlecenie lekarzy z innych oddziałów sporządzają wywiady, edukują poszczególnych pacjentów na temat żywienia w wybranych jednostkach chorobowych takich jak: cukrzyca typu 1, typu 2, cukrzyca ciężarnych, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze i wiele innych.